Kuggen, Gothenburg, Sweden | CruiseBe
8.6
Average: 8.6 (10 votes)

Kuggen


History and museums
,
sightseeing, landmark



Kuggen (Swedish for 'the (cogwheel) cog') is a building owned by real estate company Chalmersfastigheter for Chalmers University of Technology in Gothenburg, Sweden, designed by Wingårdh arkitektkontor. Construction started in October 2010 and was finished in March 2011. The building is located on the Lindholmen campus, where it is connected to the neighboring buildings Jupiter and Science Park by two walkways on the first floor.

 

Design

The skin is made of six different shades of red and two shades of green which is executed in glazed terracotta. ”Kuggen” is circular to minimize the ratio between skin and area. Every floor level adds two bays making the building grow in size for every added floor. The center of each circle is shifted so the southern elevation gets the longest shadow. A movable sunscreen tracks the sun and adds to the shade to the two top floors. (Existent buildings cast their shadows on the lower levels).

Green building

Kuggen makes use of green building technology on four different levels: adaptive ventilation, adaptive lighting, interactive heating and cooling systems, and effective daylighting. The ceramic panels used for the facade were chosen for their longevity. The windows are triangular allowing daylight to follow the ceiling deep into the building while staying at a low ratio (30%) of the elevation surface. The result is a building aiming at an energy consumption of 60 kW/y/sqm well below what is considered a green building, while providing state of the art comfort (temperature within individual offices range between 22-26 degrees Celsius).

Awards

  • MIPIM Sustainability award (2009)
  • Nominated in the category "Learning" for The World Architecture Festival 2011 in Barcelona



Text is available under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0